16 Eylül 2014 Salı

Kuran-ı Kerim'de Şeytan

[Ad ile Semüd kavmini de helak ettik. Muhakkak ki, sizin için onların oturmuş oldukları yerlerden, el'an görünen harabelerden onların başlarına gelen felaketler açıklanmıştır. Şeytan onlara yaptıkları işleri süslü göstermiş ve kendilerini yoldan saptırmıştır. Halbuki onlar g,özleri görür ve uyanık kimselerdi.] (Ankebüt suresi 38.) [And olsun ki, biz senden evvelki ümmetlere de Peygamberler gönderdik de küfür ve inkarlarından dolayı kendilerini -çetin bir yoksullukla, çeşitli hastalıkla bir takım şiddetler ile yakaladık; olur ki yalvarırlar tövbe ederler diye. İşte bizim azabımız onlara geldiği zaman olsun yalvarmalı değil miydiler? Fakat onların kalpleri katılaşmış, şeytan da yapmakta oldukları kötülükleri süsleyip püslemişti.] En'am süresi 42-43.

(Hüdhüd'ün) Süleyman aleyhisselama, Belkıs ve kavmini şöyle anlattığını Cenabı Hak haber veriyor.)



[Onu ve kavmini Allah ı bırakıp güneşe secde ediyorlarken buldum! Şöylece gördüm. Şeytan onların yaptıklarını süslemiş ve kendilerini yoldan sapıttımuş. Onun Için onlar doğru yola giremiyorlar. Allaha secde etmemeleri için - işte şeytan böyle yapmış- O Allah ki, göklerdeki ve yerdeki her gizliyi meydana çıkarır ; neyi gizlediğinizi ve neyi de aşikara yaptığınızı bilir. Allah o azim arşın Rabbidir ki, Ondan başka ilah yoktur.] Neml suresi 24-26.




Görülüyor ki bu ayeti kerimelerde Cenabı Hak şeytanin amelleri süslediğini, kötü işleri iyi göstererek birçok kimseleri doğru yoldan saptırdığını, Allah tan başka şeylere yaptırdığını, haber vermektedir. Ve zaten böyle olmasaydı, dünyada herkes -en sapık insanlar bile- iyi yapıyoruz diye çırpınıp dururlar mıydı? Açık ça kötülükler, rezaletler yaparlarken bile nice insanlar iyilik yapıyoruz diye diye kendilerini avutabilirler miydi ?. Demek ki, şeytan bunların yaptıklarını kendilerine iyice süsleyip, püsleyip çok iyi ve pek güzel göstermekte ve üstelik birde ücret, mükafat ve sevap umdurmaktadır ... İşte ne yazık ki; şeytan bütün teşkilatıyla dinden imandan bihaber ölan beldelerde, Allahu Tealaya hakkıyla kulluk edilmeyen diyarlarda saltanatını kurmuş; insan gemisinin kaptan köşküne oturmuş; avenesini, askerlerini ve şer için vazifelendirdiklerini etrafa salmış; böylece insanların ekserisini esir almış; emirler vererek insanları istediği gibi çalıştırmakta ve istediği yöne götürmektedir .. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder