16 Eylül 2014 Salı

Şeytanın Düşmanlığı

Şeytanın şerrinden kurtulmanın ve onun tuzağına düşmemenin en büyük çarelerinden birisi de, onun düşman olduğunu daima hatırlamak ve onun hilesine karşı daima uyanık bulunmak lazımdır. Cenabı Hak Kur'anı Kerimde: [Ey müminler! Şeytan sizin eski bir düşmanınızdır. Onun için siz de kendisini amansız bir düşman belleyin!.. ] buyurmuştur (1).




Şu halde. insanın amansız bir düşmanı olan şeytanın düşmanlığını unutmamak ve onun şerrinden daima sakınmak lazımdır. İşte bu hususu hatırlatmak üzere, mübarek İslam Dinimiz Hac mevsiminde, Minede şeytanı temsilen Cemreleri usulü dairesinde taşlattırarak müminlere maddi ve manevi talim yaptırıyor; onun çok korkunç bir düşman olduğunu, şerrinden sakınmak için daima uyanık bulunmak lazım geldiğini hafızalara yerleştirmek istiyor... Demek ki, cemreleri taşlamanın mühim hikmetlerinden birisi de budur .. çünkü, İslamiyet insana daima faydalı şeyleri yaptırır...



Bir düşmanın karşısında hazırlıklı bulunulursa aniden onun hücumuna uğramaktan ve istila etmesinden kurtulunmuş olur .. Aksi halde, hazırlıklı bulunulmazsa tehlike fazlalaşır... Bir İslam’ı büyüğüne sormuşlar: «Efendim, acaba şeytan uyur mu ? .. » O zat cevap vermiş: «Eğer uyusa, biz biraz istirahat ederiz.» Demek ki, kıyamete kadar diri olduğu gibi uyuması da yokmuş .. Bununla beraber, onu def etmenin ve kuvvetten düşürmenin yolları ve usulleri vardır. Nitekim, Resülü Ekrem (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurmuştur: «Mü'min şeytanını Zayıflatabilir, seferde devesini zayıflattığı gibi •. » «Muhakkak şeytan Adem oğlunun kan damarlarında cereyan eder. İşte onun İçin, açıkla onun mecrasını daraltınız .. » Çünkü açlık şehveti kırar şeytanın faaliyetini zayıflatır ..



(1) «Ebu Hüreyre (R.A.) şöyle dua edermiş: Allah’ım: Zani ve Sarık, olmaktan sana sığınırım!.. Bunu duyanlar: Efendim. yaşınız geçmiş, bir ihtiyarsınız ve siz Resulullahın en yakın ashabındansınız .. Siz de mi zina etmekten, hırsızlık yapmaktan korkuyorsunuz .. Diyenlere: Ben nefsimden nasıl emin olabilirim  .. Çünkü, İblis diridir! .. dermiş. Tefcir 12. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder