16 Eylül 2014 Salı

Şeytan Neden Namaz Kıldırmaz?

Şeytan bazen insanın yapacağı mühim şeyleri unutturuyormuş. Kur'anı Kerimde Hz. Musa aleyhisselamın genç bir arkadaşıyla, bir seyahat esnasında yemek yiyecekleri zaman: «getir şu yemeğimizi yiyelim» dediğinde arkadaşının şöyle dediği haber veriliyor: «Gördün mü, dedi, o kayaya sığındığımız vakit ben balığı unutmuştum. Gerçek, onu söylememi şeytandan başkası unutturmadı. 0, şaşılacak bir surette denize atıldı, yolunu tutup gitmişti.» Kehf suresi 63.,



İmamı Azam efendimiz zamanında olmuş şöyle bir kıssa anlatırlar: Adamın birisi evinin bir tarafına koyduğu parayı unutur; lazım olduğu zaman arar bulamaz, nereye koyduğunu bir türlü hatırlayamaz, bir hayli aramalar, taramalar boşa gider .. Nihayet aklına gelir; İmamı Azam hazretleri birçok müşkülleri çözer, birçok dertlere derman olur, elbette benim derdime de bir çare bulur, diyerek onun yanına gelir, durumu anlatır; ve şu cevabı alır: «Gece yarısı kalk, güzelce abdest al, namaz kılmaya devam et.» Adam evine gelir, gece vakti dediği gibi yapar; namaz kılarken aklına gelir «parayı falan yere koymuştum.» namazı bitince hemen gider parayı yerinde bulur. Sabahleyin gider İmama durumu anlatır ve bunun sebebini sorar; İmamı Azamın cevabı şu olur: «Şeytan senin gece vakti kıymetli bir zamanda namaz kılmanı istemez. Onun için bir an evvel hatırına getirir ki sen namazı bırakıp yatasın.»


Hakikaten malumdur ki, unutulan bir çok şeyler namaz kılarken akla gelir. Şeytan bununla ve daha birçok vesveselerle insanı meşgul edip huzurlu namaz kıldırmamak ister. İnsan elinden geldiği kadar, aklına gelenin ardına düşmemeye onun vesvesesi ile meşgul olmamaya çalışmalı ve namazı huzurlu kılmaya sa'y etmelidir ... Unutulan şeylerin namaz içinde veya namazdan sonra hatırlanması İlahi bir lütuf olmak üzere «Rahmani» de olabilir (l). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder