16 Eylül 2014 Salı

Şeytanla İlgili Ayet ve Hadisler

Şüphesiz ki, işte şu (emrettiğini ve gösterdiğim) benim dosdoğru yolumdur. Ancak ona uyun, hep onu takip edin! Başka batıl yollara tabi olup gitmeyin! Sonra sizi fırka fırka yapıp Allah yolundan ayırır. işte bunları, Allah size emretti ki, kötülüklerden çekinip tefrika ve ihtilaftan sakınasınız.!] En'am suresi 151-153 (1)


   İşte bu Ayeti kerimelerdeki emirlere «vasayayı aşere = On vasiyet» denir. İbni Abbas Hazretleri demiş ki: «Bunlar bütün şeriatlerde muhkemdir. Semavi kitapların hiç birinde nesh edilmemiştir. Bunlar, Adem oğullarının hepsinde haramdır ... Bunlarla amel eden Cennete girer; etmeyen cehennemi boylar.» Bu on vasiyetin (emrin ) birincisi sürenin başından beri izah olunan imanı tevhid'dir ki şirkten nehiyde mündemiçtir. Üçüncü ayette bilhassa açıklanmış ve özetlenmiştir.




Şeytanın, fertleri ve cemiyetleri aldatıp, kendilerinin haklı olduğunu, karşısındaki hasımlarının ise haksız olduğunu vesveselerle, gizli fısıltılar ve kötü düşüncelerle söyleyip; yapacakları faaliyetleri günahlı işleri süsleyip; kavgalara, kıtallere, harplere teşvik edip ve korkunç badirelere sürüklediğini daha iyi anlamak için şu tarihi kıssayı ibretle okuyalım:

Mekke müşrikleri Bedir savaşına doğru yol alırlarken: «Şam'dan gelmekte olan kervan kurtuldu, artık dönelim» diyenlere karşı içlerinden bazıları; «Bedre varıp da orada şaraplarımızı içmedikçe, cariyeler karşımızda çalgılar çalıp şarkılar söyleyip oynamadıkça, yanımızda bulunan Arabları doyurmadıkça and olsun dönmeyiz .. » dediler. O sırada, şeytan lain de Beni Kinane kabilesi eşrafından ve şairlerinden olan «Süraka Bini Malik» namındaki şahsın suretine temessül ederek, onları harbe teşvik etti ve mutlaka galip geleceklerini söyleyerek, harbe tutuşturdu. Fakat, meleklerin imdada geldiğini görünce: «Başınızın çaresine bakırı!» diyerek kaçtı. İşte bunu şu ayeti kerime haber vermektedir:



[O zaman şeytan onların yaptıklarını süsleyip, şöyle demişti: «Bugün size insanlardan galebe gelecek hiç bir kimse yoktur, Ben de sizin muhakkak ki yardımcınızım.» Vaktaki iki ordu (karşı karşıya tar tuşunca yardımcı melekler kendisine) göründü. «Ben sizden kat'iyyen uzağım. Gerçek ben sizin göremeyeceğinizi görüyorum. Ben Allahtan elbette korkarım! Allah ukubetinde çok şiddetlidir.» diyerek iki topuğu üstüne (tabana kuvvet) kaçtı.] Enfal süresi 48.

Demek oluyor ki, şeytan gerek fertleri ve gerek cemiyetleri teşvik ederek kıtallere, kavgalara, harplere sürükleyerek, insanların başını belaya soktuktan sonra, kenara çekiliveriyor. Ve, oh olsun!. diyerek onlara gülüyor. İşte şeytan evvela insanı aldatır; çeşitli düşüncelerle kendisini haklı gösterir; tehlikeli ve çok ağır günahlara teşvik eder; emellerine kavuşacağını, yaptıklarını kimse görmeyeceğini, ucuzca kurtulacağını düşündürür, yanlış hesap yaptırır .. Fakat, iş olup bitince ayıpları meydana çıkıverir, işin fecaati beliriverir .. Nedametler, pişmanlıklar başlar amma iş işten geçmiş olur ... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder